Багаторічна динаміка змін клімату та водного режиму Південного Буга в зоні впливу південноукраїнського енергокомплексу - Жолуденко, О.; Бєлєвцев, Р.; Чумаченко, С.; Дерман, В.; Лисиченко, К.; Струнін, І.; Бугера, М.; Кірієнко, М. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2021)
У статті проводиться аналіз багаторічної мінливості кліматичних факторів та водного режиму в межах зони впливу Південноукраїнського енергокомплексу. Для аналізу були використані ряди середньорічних, максимальних і мінімальних витрат води тривалістю до 2017 р. по водпостам Первомайськ (вище ПУЕК) та Олександрівка (нижче ПУЕК). Основні метеорологічні характеристики взяті по метеостанціям Первомайськ та Вознесенськ, оскільки вони розташовані найближче до зони впливу ПУЕК (вище та нижче). Для порівняння та кореляції даних з іншими періодами часу використано ряди метеорологічних показників за весь період спостережень, що проводяться з 1886 р.Відмічається, що останні декілька десятиліть характеризуються значними темпами потепління, як в цілому по території України, так і в регіоні розташування ПУЕК. На фоні загального підвищення кількості опадів в холодний період року і взагалі річної суми атмосферних опадів, проявилася тенденція досить значного зменшення кількості атмосферних опадів в липні-серпні, причому це зменшення супроводжується істотним підвищенням температури повітря на 5±2оС.Такі регіональні зміни клімату, в певній мірі, можуть стати причиною зменшення водності водойм, через збільшення випаровування при підвищення приземної температури та зменшенні кількості атмосферних опадів, особливо у верхів'ї та в середній частині басейну, а незначне підвищення кількості опадів в нижній частині басейну їх не компенсують (стік в цій частині басейну складає лише 17,5 % від річного стоку всієї річки). Формування водного режиму річки Південний Буг у районі розміщення ПУЕК, в останні десятиріччя відбувається на фоні позитивної фази коливань середньорічних температур повітря і негативної фази коливань опадів зимового сезону. Це призвело до суттєвого зменшення середньорічних витрат води р. Південний Буг на досліджувані території (по в/п Первомайськ на 20%, а по в/п Олександрівка – 30%).У стоці річки багатоводний період, який розпочався з кінця 60-х років минулого століття, з 2007 року змінився маловодним циклом. Сезонний перерозподіл стоку річки з даної території став менш вираженим протягом року. Істотно зменшився сток у весняний період, і збільшився в літній, осінній та зимовий.