Обґрунтування механізму енергозбереження в аграрному секторі - Болтянська, Н.; Маніта, І.; Комар, А. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2021)
Останнім часом проблема підвищення ефективності енергоспоживання в агропромисловому комплексі та реалізація політики енергозбереження для України стає особливо актуальною. В статті означено найбільш значимі проблеми аналізу факторів енергоефективних аграрних технологій в сучасних економічних умовах: розробка системного науково-обґрунтованого підходу до впровадження енергоефективних технологій, аналіз стану ефективності використання енергії в агропромисловому комплексі, розробка та обґрунтування рекомендацій щодо підвищення енергоефективності і енергозбереження, які б враховували специфіки сільськогосподарського виробництва. Визначено причини високої енергоємності продукції агропромислового комплексу: низька продуктивність тваринницьких підприємств та посівних угідь, відсутність систематичного контролю за дотриманням енергозбереження, відсутність розроблених заходів щодо забезпечення енергоефективності і енергозбереження, розвитку та впровадження низько енергоємних технологій та використання альтернативних джерел енергії та вторинних енергетичних ресурсів. Приведено структуру енергоємності однієї тони продукції рослинництва і тваринництва в Україні. Визначено головні напрями енергозбереження всільському господарстві – організаційні, технічні, технологічні, енергетичні, селекційні та наведено заходи в розрізі кожного напряму. Означено етапи, які повинен пройти розвиток поновлювальної енергетики в нашій країні і основні напрямки використання поновлювальних джерел енергії в агропромисловому комплексі. Приведено баланс потреби в енергоресурсах ферми. Для зниження енергоємності виробничих процесів необхідно широко впроваджувати нові технології, а питання організації енергозбереження можна віднести до заходів, що є високоефективними і вимагають незначних витрат. Відзначено, що для швидкого впровадження енергозберігаючих заходів необхідно розробити низку стимулів і знайти джерела фінансування. Розроблено схему стимулювання системи енергозбереження. Розкрито сутність запропонованих методів стимулювання: примушування, заохочення та сприяння.