Моделювання технологічних процесів основного обробітку ґрунту - Анікєєв, А.; Артьомов, М.; Сировицький , К.; Чигрина, С. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2021)
В статті приведено результати розробки алгоритмів технологічного процесу основного обробітку ґрунту з метою оптимізації. Авторами розроблена методика моделювання технологічних процесів основного обробітку ґрунту на прикладі технологічного процесу внесення мінеральних добрив з одночасною заробкою їх у ґрунт. Для спрощення процедури обчислювання використовується принцип статистичного імітаційного моделювання за факторами, які вливають на зміни продуктивності агрегату, визначення витрат палива на одиницю виконаної роботи, та на виконання заданого об’єму робіт. Наведені фактори, що впливають на потужність. Обґрунтоване визначення складу засобів механізації ланок, які задіяні в заданому технологічному процесі. Робота виконується за допомогою комп’ютерної програми на базі MS Excel, яка дає можливість в режимі «експрес» корегувати хід виконання заданого технологічного процесу. У програму була внесена велика кількість марок тракторів та сільськогосподарських машин якими можна виконувати цей процес, з числа яких вибираємо ту машину або трактор які потрібні для виконання роботи, тобто складаємо з них потрібні агрегати. У базу даних занесені не тільки їх марки, а і їх технічні характеристики, за допомогою яких буде вирішуватися поставлена задача. У програмі наведена інформація по визначенню потрібної кількості мінеральних добрив по полях сівозмін. Основна задача цієї методики обґрунтування кількісного складу засобів механізації ланок, які забезпечують виконання процесу внесення мінеральних добрив з урахуванням форс-мажорних ситуацій у заданий час його виконання.