Робочий орган для передпосівного внесення рідких мінеральних добрив в ґрунт - Гусаренко, М.; Пахучий, А. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2021)
Для отримання високих врожаїв сільськогосподарських культур необхідно створювати найбільш сприятливі умови для зростання і розвитку рослин і зокрема їх кореневої системи, необхідно створювати оптимальні параметри піднасіннєвий шару ґрунту, де розвивається коренева система рослин, забезпечується нормальний ріст і розвиток надземної маси. Глибока і потужна коренева система знижує залежність розвитку рослин від погодних умов, що дуже важливо в зонах ризикованого землеробства. Ущільнення ґрунту згубно діє на рослини, обмежує їх продуктивність зменшуються пори між частинками ґрунту, що містять повітря і воду, і викликає його ущільнення зовнішній тиск тракторами і знаряддям для обробітку руйнує пори, коріння не може як слід розростатися в такому ґрунті, і рослини не одержують потрібну кількість пожнивних речовин, необхідних для їх максимального росту. Чисельним дослідженням встановлено, що надмірна рихлість і щільність під насіннєвого шару, як правило, обмежує проникнення рослин вглиб ґрунту. Поверхневий їх розвиток вкрай небажано, тому що приводить до погіршення постачання рослин вологою і живильними речовинами та негативно позначається на продуктивності рослин. При внесенні в щільні шари ґрунту рідких добрив (аміачна вода, КАС) в розрахунку піднасіннєвий0-40 кг діючої речовини по азоту ріст кореневої системи вглиб ґрунту, істотно посилюється. Існуючі робочі органи для внесення рідких мінеральних добрив в ґрунт цю задачу на належному рівні виконати не можуть. Під впливом відомих плоских клинів відбувається деформація ґрунту, яка завжди перевищує допустимі межі для піднасіннєвий шару. Задовольнити пропонованим вимогам глибокого внесення рідких добрив без істотного зниження щільності складення ґрунту перед посівом може робочий орган у вигляді троса діаметром у поперечному перерізі 0,008 м.