Дослідження впливу корозійно-активних речовин на руйнування елементів конструкції вагонів - Тимофеєва, Л.; Мартинов, І.; Воскобойников, Д.; Грибанов, М. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2021)
Проведено аналіз пошкоджень вантажних вагонів в наслідок корозійного впливу. Наведено аналіз впливу корозійно-активних середовищ на руйнування елементів конструкції вагонів, що перевозять небезпечні вантажі. Визначено основні методи існуючих захисних покриттів вантажних вагонів. За результатами аналізу вітчизняного і зарубіжного досвіду встановлено основні тенденції та шляхи у розвитку протикорозійного захисту вагонів. Найбільш доцільним у системах захисту вагонів, які використовуються для перевезення корозійно-активних вантажів, є використання епоксидних і поліуретанових покриттів, які відрізняються гарною хімічною стійкістю, стійкістю до зношення і ударних навантажень. При цьому головною проблемою у виборі протикорозійних матеріалів є невідповідність між результатами лабораторних випробувань та даними, отриманими при експлуатації вагонів. Довговічність та захисні властивості матеріалів, що застосовуються для протикорозійного захисту вагонів, обумовлена численними факторами, головним з яких є умови експлуатації вагонів і якість підготовки поверхонь. Встановлено, що для захисту від корозії елементів транспортних конструкцій найбільшого поширення набули неметалеві захисні покриття на емалевій, епоксидній, поліуретановій та інших основах. Широке застосування неметалевих покриттів для протикорозійного захисту вагонів, як в закордонній, так і у вітчизняній практиці, обумовлено низкою факторів: – відносно низькою вартістю заходів з підготовки поверхонь і нанесення захисних покриттів; – єдиною технологією нанесення захисних покриттів на вагони; – можливістю проведення робіт з ремонту покриттів і усунення експлуатаційних пошкоджень в умовах депо. Запропоновано шляхи захисту елементів конструкції вагонів з використанням інноваційних технологій.