Перспективи розвитку сільських інтелектуальних електричних мереж - Попадченко, С.; Дудніков, С. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2022)
На шляху до розвитку інтелектуальних сільських електричних мереж виникають проблеми, пов'язані зі зміною структури генерації і споживання електроенергії, які можна вирішити тільки переходом до цифрової енергетики. В роботі здійснено аналіз розвитку інтелектуальних мереж в світі та основні практичні здобутки цифровізації. Проаналізована стратегічні шляхи розвитку сільських електричних мереж та етапи комплексної модернізації електромережевої інфраструктури із застосуванням сучасного електротехнічного обладнання та цифрових технологій. Запропоновані напрямки розвитку електричних мереж на шляху їх модернізації та програма поетапного впровадження цифрових підстанцій з використанням модернізованого електротехнічного обладнання, розвиток енергетичних систем з впровадженням альтернативної енергетики та системи локальних енергетичних мереж. В роботі розглянуті шляхи розвитку сучасних розумних енергетичних систем з впровадженням альтернативної енергетики та розвитку системи локальних енергетичних мереж (ЛЕМ). Запропоновано здійснити розвиток системи Smart Grid поетапно, на одному з них необхідно здійснити  шляхом об'єднання таких електричних локальних та централізованих мереж, як підприємства агропромислового комплексу, мережі промислових підприємств та індивідуальних споживачів, які працюють на єдиній базі інтелектуальних технологій, районні та міські мережі. Для прискорення цифрового перетворення в сільських електричних мережах запропоновано  здійснити інтенсивне впровадження інтелектуальних датчиків, сенсорних пристроїв та робототехніки в енергетику, застосування мобільних додатків та у повному обсязі всіх можливостей хмарних обчислень; забезпечити створення сучасної інфраструктури обробки, зберігання та передачі, надати потрібні орієнтири шляхом перспективного прогнозування, прагнення думати та діяти на користь майбутніх поколінь. Cтворити міжнародний науковий центр «інтелектуальної мережі» в режимі реального часу для обговорення аналітичних даних та стандартів цифрових рішень, прогнозів та сценаріїв майбутніх технологій, обміну інформацією та досвідом; забезпечити стимулювання інновацій, створення привабливих умов, які з великою ймовірністю залучать інтелектуальні ресурси.