Перспективні аспекти в розвитку роботизації процесів тваринництва - Шигимага, В.; Косуліна, Н.; Чорна, М.; Бородай, І. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2021)
Роботизація охоплює практично всі основні, трудомісткі і одноманітні технологічні процеси тваринництва – підготовка і роздача кормів, доїння, прибирання гною, стрижка вовни, контроль, рахунок і упаковка яєць і т.п. кожен з цих процесів до теперішнього часу знаходиться в різному ступені роботизації. Наприклад, всі основні технологічні етапи отримання молока вже роботизовані настільки повно, що далі можливе лише вдосконалення розроблених автоматичних доїльних комплексів. Мабуть, аналогічна ситуація повинна скластися з часом і в інших трудомістких, але значно менш або зовсім не роботизованих галузях тваринництва. З іншого боку, процеси, що вимагають творчого, інтелектуального підходу до вирішення технологічних завдань тваринництва, поки випадають з поля зору розробників робототехнічних систем. Серед таких ще не роботизованих рутинних процесів можна відзначити масову вакцинацію тварин або ветеринарний контроль поголів’я, лікування та біотехнологічні процедури.Біотехнологія тваринництва - це перспективний і пріоритетний напрямок розвитку галузі, спрямований на прискорене вдосконалення існуючих і створення нових порід, видів тварин з метою отримання максимуму продукції. В даний час частково автоматизовані лише деякі з процесів біотехнології тварин – процеси ДНК-технологій і тільки окремі операції клітинної і генної інженерії, наприклад, сортування клітин, окремі мікро – і електроманіпуляції з клітинами.У статті запропонована умовна схема перспектив розвитку традиційних та інноваційних процесів тваринництва. Перші є основними (доїння, годування, прибирання гною), до теперішнього часу в різному ступені роботизовані і мають перспективи до вдосконалення до повної роботизації. Другі є допоміжними (ветеринарні, біотехнологічні, селекційні та ін.), поки ще не роботизовані, але мають значні перспективи роботизації в найближчі 5 – 15 років завдяки впровадженню окремих автоматизованих пристроїв і приладів.