Розрахунок спеціалізованої антени для проведення біологічних досліджень - Косуліна, Н.; Коршунов, К. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2021)
В якості лінії передачі в дециметровому та сантиметровому діапазонах хвиль застосовуються, головним чином, хвилеводи, коаксіальні та смужкові лінії. В даний час широке застосування знаходять пристрої, які називаються смужковими лініями. Під смужковими лініями маються на увазі пристрої, що складаються з двох або декількох провідних смуг. Як правило, такі лінії робляться у вигляді тонких металевих шарів, нанесених на аркуші діелектрика. В якості таких підложек використовуються матеріали з малими втратами в розглядаємо му діапазоні НВЧ.  Смужкові лінії здатні передавати енергію на ТЕМ хвилі практично на будь-якій частоті.Відомо, що коливання ТЕМ-типу можуть поширюватися в смужковій лінії лише за умови, що вона є системою без втрат і повністю заповнена однорідним ізотропним діелектриком. В даний час найбільш поширені смужкові лінії, виконані з пластин твердого діелектрика з нанесеними на них будь яким способом тонкими шарами металу. У такій системі поле переважно концентрується біля зарядженої пластини, показники лінії практично не змінюються, якщо вважати, що вона знаходиться в безмежному діелектрику. У роботі розраховані електричні характеристики смугового хвилеводу, що дозволяють реалізувати його практичне виконання, вибрати геометричні розміри антени.Методика розрахунку, що використовується в роботі, дозволяє отримати досить прості аналітичні вирази, що характеризують розподіл полів хвильових опорів, погонних ємностей та інших параметрів антенних систем.