Вдосконалення робочих органів для підрізання та підйому ґрунту розрихлювально-сепаруючою машиною - Сиромятников, Ю. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Предметом дослідження є процес функціонування робочих органів ґрунтообробної розрихлювально-сепаруючої машини яка змінює структуру і щільність оброблюваного шару ґрунту відповідно до вимог агрономічної науки. Об'єктом дослідження є дискові елементи підйомно-підрізаючого пристрою, які дозволяють істотно підвищити ефективність технологічного процесу руху ґрунту по лемешу при одночасному зниженні питомої енергоємності процесу. При виконанні роботи використовували теоретичні дослідження з використанням механіко-математичного моделювання взаємодії робочих органів з ґрунтом. Вихідна інформація для обґрунтування дослідження отримана шляхом аналізу літературних джерел. Актуальність полягає в тому, що одночасне використання паралельно розташованих вільно обертових плоских дисків разом з лемешем дозволить удосконалити методи передпосівної обробки ґрунту для поліпшення його агротехнічних якостей. Запропоновано математичну модель взаємодії плоских вільно обертових дискових робочих органів з ґрунтом, які відривом відокремлюють пласт ґрунту від масиву. Дана модель дозволяє визначити складові результуючої реакції ґрунту на секціях ґрунтообробних розрихлювальне-сепаруючих машин, оснащених подібними робочими органами. Проведено аналіз впливу окремих геометричних параметрів на величину сил тертя площі зовнішньої поверхні ротаційного ґрунтообробного органу. Цільова група споживачів інформації в статті - конструктори, фахівці займаються розробкою ґрунтообробних робочих органів.