Дослідження можливості застосування комп’ютерного моделювання в процесі оптимізації конструкторських рішень при проектуванні зерноочисних машин - Самчук, Ю.; Стельмах, В.; Тростенюк, Ю. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
В статті представлено результати комп’ютерного моделювання процесу руху повітряного потоку в аспіраційній камері повітряного сепаратора, конструкція якого базується на основі [11].Комп’ютерне моделювання здійснене з використанням програми «Solid Works» (Flow Simulation).За його результатами проведено аналіз роботи машини, виявлено ряд недоліків та внесено відповідні зміни в її конструкцію для підвищення ефективності роботи. Повторно здійснено комп’ютерне моделювання в удосконаленій 3D-моделі конструкції повітряного сепаратора, яке демонструєбільшу ефективність останньої над попередніми конструкціями.Основними критеріями оцінки ефективності функціонування конструкції повітряного сепаратора під час виконання комп’ютерного моделювання були швидкість повітряного потоку в зонахсепарації, а також характер його руху.Отримані під час комп’ютерного моделювання дані стануть вихідними для співставлення тапорівняння їх з результатами реальних досліджень параметрів роботи машини виготовленої «вметалі». На основі цих порівнянь стане можливим формування остаточного висновку щодо придатності САПР «Solid Works» (Flow Simulation) для розробки повітряних сепараторів для очисткизернового вороху та моделювання робочого процесу, що протікає в них. Загальний вигляд конструкції машини в складі якої присутня аспіраційна камера параметри якої є ідентичними з параметрами досліджуваної 3D – моделі подано в матеріалі статті.Поряд з комп’ютерним моделюванням процесу руху повітряного потоку, також виконано математичне моделювання руху зернівки в аспіраційній камері повітряного сепаратора. Результатиматематичного моделювання підтверджують працездатність та ефективність роботи машини.